Pregatirea pentru Interviul de Angajare

Scris de: Futurejobs, Publicat Joi, 03 Noiembrie
Un interviu pentru obtinerea unui job este un tip de... "desfasurare de forte" intre angajator si candidat, in care fiecare parte isi “etaleaza” capacitatile, competenta, calitatile. Pentru "a iesi invingatori” din “acesta batalie” trebuie sa stiti sa "va vindeti" cat mai scump.
Pusi fata in fata cu angajatorul, trebuie sa va puneti in valoare pregatirea profesionala, experienta, "temele facute acasa", evitarea celor 10 greseli la interviu astfel incat sa cresteti sansele de angajare la nivelul maxim posibil.


Ce trebuie sa faceti ca sa aveti succes la interviul pentru angajare?


- Revizuieste-ti CV-ul
In primul rand,  inainte de a ajunge la interviu, revizuiti-va CV-ul. Eliminati din CV tot ceea ce este irelevant pentru postul "atacat". In acest fel angajatorului ii va fi atrasa atentia de ceea ce puteti sa oferiti si nu veti fi plictisiti de o lista interminabila cu lucruri care nu intereseaza recrutorul. Accentuati punctele care il pot interesa pe angajator/recrutor. Pentru mai multe detalii vezi: vezi articolul:  Cel Mai Bun CV

Cititi “printre randurile” ofertei de angajare
Aflati cu ce se ocupa compania, cum a avoluat, care este politica firmei, ce fel de oameni lucreaza acolo. In acest fel nu veti face gresala sa spuneti ca "sunteti o fire conservatoare", atunci cand angajatorul cauta o persoana dinamica, ebergica cu spirit de initiativa, etc. 

Puneti-va in valoare realizarile precedente
Spuneti realizarile cu precedentul angajator, insa atentie cum va expuneti pozitia!

Exemplu: “Am contribuit cu peste 8% la cresterea vanzarilor, adica s-au facut vanzari suplimentare de 50.000 de lei” suna mult mai bine decat ”Atunci cand am lucrat eu acolo, vanzarile au crescut considerabil”.

Fiti cinstiti in ceea ce priveste potentialul dumneavoastra
Daca fisa postului cuprinde si lucruri la care nu vae pricepeti, fiti cinstiti, nu va atribuiti capacitati. calitati pe care nu le aveti (sau pe care le aveau altii), dar subliniati faptul ca va place sa invatati si sa puneti in aplicare lucruri noi... si asta foarte repede. Nimic nu este mai convingator pentru un angajator care isi cunoaste interesul si vrea sa investeasca in oameni decat o persoana cu potential dar si vointa de a invata si promova in cariera. 

Gasiti solutii, nu scuze
Daca la interviu va trebui sa dati un test pentru ocuparea jobului si nu prea stiti cum sa-l rezolvati, la intrebarea “Ce ati face in situatia in care nu v-ati descurca cu o asemenea sarcina?” Raspunsul nu poate fi: “Pot intreba un coleg”;  Raspunsul corect este:  “M-as informa urgent si as gasi o solutie care sa rezolve problema”. 
Un astfel de raspuns va transmite angajatorului cel mai bun mesaj: "Daca nu ma descurc, nu ii tin pe altii din treaba, ci sunt absolut capabil(a) sa duc sarcina la bun sfarsit facand totul pentru aceasta”.

Tip: Ca sa fiti o "achizitie" buna pentru angajator, trebuie sa-i  aratati ca sunteti o "investitie" buna (a future valuable Asset"), o persoana de incredere, onesta, apta sa isi duca la indeplinire cu succes atributiunile de serviciu.

 

  • Imbracati-va adecvat sa incecati sa aveti aparenta ingrijita si placuta;
  • Luati-va timp de rezerva pentru a nu intarzia la interviu.

 

 

 

FutureJobs va doreste MULT SUCCES !