10 Greseli frecvente ale candidatilor in timpul interviului

Scris de: Futurejobs, Publicat Joi, 03 Noiembrie

Este bine de stiut ca impresia pe care o producem - fiecare dintre noi - in timpul derularii unui interviu de angajare este esentiala pentru succesul in obtinerea locului de munca pentru care am aplicat.

Luand aceste greseli in ordine cronologica prima de evitat ar fi:

1.  Intarzierea la interviu;

2.  Al 2-lea aspect ce va "cantari" considerabil este "Vestimentatia neadecvata". Potrivit unui sondaj realizat printre angajatori/ recrutori, 52% dintre acestia, au subliniat ca una dintre cele mai frecvente greseli care a depunctat considerabil candidatii a fost modul in care s-au prezentat imbracati la interviu. Aici se poate include si igiena personala: nebarbieriti, tunsoare neingrijita, manichiura, etc. iar la fete/ femei machiajul prea incarcat, vestimentatie/ aparenta vulgara.

3.  Atunci cand sunteti invitati in camera de interviu si va apropiati de interviator NU intindeti primul mana. Daca interviatorul doreste sa "dea mana" cu dumneavoastra o va face oricum, daca nu... ori are reguli de igiena foarte stricte si nu o va face, ori o va face la finalul interviului.

4. O alta gresala suparatoare este GESTURA dumneavoastra. Una dintre aceste greseli este sa NU priviti interlocutorul in ochi pe durata conversatiei. Deasemenea NU va freacati mainile sau misca pricioarele ritmic, nu va roadeti unghiile, nu va scarpinati des pe frunte, in barba sau in par, toate aceste gesturi sunt semne de nervozitate, teama de ceva si lipsa controlului de sine;

5. O alta mare gresala este sa NU stiti nimic despre compania la care doriti sa va angajati. Este foarte posibil ca recrutorul sa va intrebe pur si simplu: "Ce stiti despre compania noastra?". Documentati-va putin cu ceva detalii cum ar fi:

- in ce an s-a infiintat compania;

- care este obiectul de activitate principal si secundar.

- cati angajati are;

- ce cifra de afaceri are;

- in ce orase/tari mai are sucursale/ filiale/ puncte de lucru, etc;

6. Nu ezitati sa raspundeti la interbari sau sa raspundeti cu intarziere mare.

7. Nu vorbiti prea mult in timpul interviului si nu puneti intrebari inainte ca sa fiti invitati sa o faceti. Aceastea sunt unele dintre cele mai frecvente greseli ale candidatilor la interviuri iar interviatorii le depunctaza considerabil. De regula este de preferat sa vorbiti putin, la obiect si numai atunci cand sunteti intrebati.

8. Una dintre greselile frecvente care va anuleaza practic orice sansa la obtinerea job-ului este sa vorbiti de rau fostii angajatori sau fostii sefi. Chiar daca ati avea dreptate in ceea ce priveste eventuala critica asupra fostilor angajatori sau sefi incercati (numai daca recrutorul insista sa-i povestiti) sa-i puneti intr-o lumina neutra daca nu chiar favorabila, spuneti lucruri cum ar fi:

"asta era datoria sefului, nu pot sa-l condamn, trebuia sa ia anumite decizii care uneori nu era prea placute, dar stiti cum e, datoria de serviciu este inainte de toate"

sau

"poate ca nici eu n-am fost perfect, poate ca trebuia sa "dau mai mult de 100%" asa cum e de asteptat la orice loc de munca".

9. O alta gresala - ce apare de regula catre finalul interviului este sa nu puneti nicio intrebare atunci cand recrutorul va intreaba "Daca aveti intrebari sau Nelamuriri". Chiar daca ati inteles totul, uneori ei considera ca nu stiti ce sa intrebati, ca nu aveti spirit de observatie sau spirit critic. Puteti intreba de exemplu puncte omise din oferta sau detalii de la locul de munca despre ca nu s-a vorbit in timpul interviului, cum ar fi:

- cati colegi mai sunt in biroul / departamentul / locul de munca etc;

- care este programul de lucru.

- cum se acorda concediul de odihna;

- daca se asigura transportul, masa, tichete de masa, etc.

10. Ultima si deasemenea foarte grava gresala a candidatilor in timpul interviului este sa intrebati de salariu. Acesta gresala transmite automat un mesaj catre angajator/ recrutor, cum ca prima grija a dumneavoastra este: "cum veti fi platiti" - si asta inainte sa-i convingeti ca sunteti competent si meritati job-ul pentru care v-ati prezetat la interviu.


Daca veti tine cont de aceste 10 greseli frecvente la interviul de angajare si le veti evita pe toate - succesul dumneavostra este garantat.

 

FutureJobs.ro va doreste MULT SUCCES !